Colaci

De Paste, de Craciun, de Revelion sau indiferent de sarbatori, colacii sunt mereu bine-veniti.

Ingrediente:

1 kg de faina
1 plic de drojdie de bere uscata
sare
o lingurita de zahar
lapte praf/lapte proaspat
apa cat cuprinde
ulei pentru framantat
oua pentru uns
apa cu zahar pentru luciu


Preparare:

Se amesteca faina cu praful de sare, se face o gaura in mijloc se pune zaharul, drojdia si putin lapte caldut sau laptele praf si in acest caz se adauga si putina apa. Se lasa putin la dospit. Se adauga incet, incet apa calduta si se framanta un aluat elastic, care nu se mai prinde de maini. Se a ulei in palma si se framanta in continuare, bine, bine. Se lasa la crescut pentru o ora.
Se imparte aluatul in mai multe bucati. Din fiecare bucata se fac 4 suluri care se impetesc 2 cate 2, apoi cele 2 suluri mai mari se impletesc iarasi. Se unesc capetele aluatului dand forma de coronita. Dintr-un pic de aluat se face un mic cerc care se trece deasupra colacului si se trage in jos de tot. Se pun colaceii in tavite rotunde. Se ung cu ouae batute si se lasa apoi la crescut. Se mai ung o data si se dau la cuptor. Cand s-au copt se ung cu apa cu zahar, se acopera cu un prosopt si se lasa asa vreo 10 minute si de abia apoi se scot din tavite.

Pofta buna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s