Ingrediente:
1 kg faina alba
25 g drojdie de bere proaspata
1 lingurita sare
1 lingurita de zahar
putin lapte proaspat ( 100 ml )
apa cat cuprinde
Preparare:
Se face maiaua. Se dizolva drojdia in laptele caldut, impreuna cu zaharul. Se lasa la crescut. Bunica face aceasta etapa chiar in vasul in care a cernut faina. Face o gaura la mijloc, pune drojdia, zaharul si laptele, amesteca totul bine incorporand si putina faina de pe margini, apoi lasa totul in repaus 15-30 de minute.
Se trece apoi la framantat adaugand apa calduta atat cat cuprinde. Nu uita sa pui si putina sare in aluat, nu vrei turte nesarate 🙂
Se framanta aluatul foarte bine, pana cand nu se mai prinde de mana.
Se lasa o ora la dospit, la loc caldut, acoperit cu un servet curat.
Apoi se imparte aluatul in mai multe mingiute, care se intind cu merdeneaua pe masa de lucru usor infainata.
Se lasa turtele crude 5 minute pe masa de lucru la crescut, apoi se coc pe plita pe ambele parti.
Pofta buna!
esti o martira – cum ai putut sta langa plita pe caldura asta?
Trebuie sa recunosc ca nu am stat eu, ci a stat bunica mea. Eu doar i-am furat reteta si pozele si le-am trecut la dosar ca sa fac si eu.
aha, atunci bunica ta e martira 🙂
🙂 cam asa, am vrut eu sa pap painici si doar am asistat-o
ce bunatate cu branza:P sau cu usturiu:))
*usturoi
Da, miami sau noi mai mancam cu gem si lapte