Paste cu telemea, la cuptor

Există mâncare şi există mâncare de alint sau, cum îi spun americanii, comfort food.

Pentru mine, un astfel de preparat sunt pastele cu telemea, la cuptor. De fiecare dată când le pregătesc, am în minte sâmbetele de iarnă, când mirosul inconfundabil mă trezea instant. Fiind sâmbăta, dormeam mai mult, şcoala şi învăţatul puteau să mai aştepte.

Starea aceea de relaxare, frigul de afară, pastele fierbinţi, sâmbăta liberă, doar pentru mine, mi-a rămas adânc întipărită în amintirile mele despre Jimbolia şi tot aceea ce înseamnă Acasă.

Ingrediente:

 

500 g paste la alegere

10 ouă

500 g smântână

250 g telemea proaspătă de vaci

 

Preparare:

 

Cheia acestui preparat extrem de simplu este să foloseşti ingrediente de calitate. Cumpără paste în forma preferată (de regulă, eu folosesc fusilli) de la brandul cu care ai avut cele mai multe experienţe pozitive. Dacă se poate, ouăle să fie de casă, pentru o culoare galben-aurie. Smântâna şi telemeaua cumpără-le de la piaţă, de la ţărani, vor da o savoare aparte pastelor.

De-a lungul timpului am încercat reţeta şi cu ingrediente cumpărate doar din magazin, dar nu este acelaşi lucru, gustul diferă, e mai fad.

Şi acum să trecem la treabă. Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, al dente, adică să fie puţin tari, fierte, dar încă ferme. Se scurg bine şi se lasă puţin la răcorit. Apoi se amestecă cu telemeaua rasă.

Ouale se bat bine cu un tel, iar la final se amestecă cu smântâna. Dacă telemeaua nu este prea sărată, se poate pune un praf de sare în compoziţia de ouă şi smântână.

Se unge cu puţin unt o formă de copt ceramică, apoi se răstoarnă pastele şi se nivelează frumos. Deasupra se toarnă ouăle bătute cu smântână şi se dă tava la cuptor.

Cuptorul trebuie să fie încins bine, pe la 220 grade Celsius.

Cât ţin pastele la cuptor? Până când compoziţia lichidă s-a închegat, iar deasupra se observă o culoare frumoasă, aurie. Aproximativ 30-45 de minute, niciodată nu am verificat timpul cu exactitate, doar vizual şi/sau după miros ştiu când sunt gata.

Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcorit vreo 10-15 minute, apoi se servesc cu poftă.

 

Să vă fie de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s